EST | ENG
 
 
 
   

UUDISED:

Newfoundlandi koera kutsikad 2024

Liikmemaks 2023

Newfoundlandi koera kutsikad

 

print

Kuulekuskoolitused

Järjekindel kasvatus on väga oluline. Reeglid tuleb aga paika panna juba kutsikaeas.

Füüsiline koormus ei lase koeral minna ülekaaluliseks, mis lühendab koera niigi lühikest eluiga - keskmiselt 10 aastat - veelgi. Vaimne koormus, see tähendab koera koolitamine, muudab koera tunduvalt nutikamaks ning loob hea kontakti pererahva ja koera vahel.

Sõna EI või FU õpetatakse kutsikale selgeks kohe pärast peresse saabumist. Koeraga peab iga pereliige järjekindlalt käituma. See, mis on kord keelatud, peab olema keelatud alati. Kui üks kord võib koer diivanil magada ja kui siis mõnel teisel korral talle seda ei lubata, satub ta segadusse. Kasvatusest sõltub, kas koer kasvab selliseks, nagu Sa teda näha soovisid.
Moto: "Igaühel on just selline koer, nagu ta ise väärt on."

Njuufa, landseer ja leonberger võib olla vahel vägagi põikpäine ja juba "murdeeas" selgitab ta välja, kes on majas peremees. Kui koerale tehakse arusaadavaks, et ta on hierarhias viimane, kuid samuti austusväärne pereliige, õpib ta ka end vastavalt ülal pidama.

Seisusekohast kasvatust saab õpetada väga lihtsate nippidega:
-uksest sisse minnes peab koer alati kõik pereliikmed enda ees sisse laskma (vajadusel võib panna koera enne istuma),
-söögi saab koer kätte viimasena,
-külalist tervitab kõigepealt peremees, viimasena koer,
-sisseastuja tervitab kõigepealt kõiki pereliikmeid ja siis koera.

Käskluste SIIA, ISTU, LAMA, SEISA õpetamisega tuleb alustada kohe, kutsikas uude koju saabub, kuid õpetus peab olema mänguline - selles eas tuleb kindlasti koera meelitada käsklust täitma, näidates kui tore siis kõigil on, mitte aga sundida teda karmilt midagi tegema.

Hüüa kutsikat käsklusega SIIA enda juurde ka niisama, mitte ainult siis, kui on tõesti vaja, et ta juurde tuleks. Tee juurdetulemine kutsikale maailma parimaks asjaks ning kiida teda alati ja premeeri maiusega, et ta tuleks meelsasti ja rõõmsalt sinu juurde ka täiskasvanuna.

Treeningu pikkus ei tohiks kutsika puhul mingil juhul ületada 10-15 minutit ning pärast treeningut tuleks koera premeerida ka mänguga. Juba väikest koera tuleb harjutada ka küünte lõikamise, hammaste vaatamisega ning kammimise-kraasimisega.

Kutsikat on hea õpetada olema üksi, ehkki keegi võib olla kodus. Aeg-ajalt on igas kodus olukordi, kui koer peab üksi jääma. Jäta kutsikas alguses üksi mõneks minutiks ja pikenda seda aega vähehaaval. Anna kutsikale üksi olles mõni meeldiv mänguasi. Ära tee enda saabumisest suurt sündmust.

Regulaarse sõnakuulelikkuse koolitusega võiks alustada kutsika 4-5-kuuseks saamisel. Ühest koolitustunnist nädalas ei piisa, ka kodus tuleb koera pidevalt õpetada. Sõnakuulelikkuse koolituse läbimine on eelduseks, et Sinu koer saaks hakata osalema vetelpäästekoolituses. Vetelpäästekoolitus on aga newfoundlandi koertele, landseeridele ja leonbergeritele väga oluline, et säilitada tõugude loomulikke tööinstinkte.

Koer hakkab üsna kergelt "peremeest rihma otsas talutama", kui talle selline võimalus antakse. Koer peab küll saama teiste "tervitusi" nuusutada, kuid ka siin on mõõdukus oluline. Seepärast õpeta koera rihma otsas käima ilma sikutamata ja hüppamata. Tirimise ennetamiseks ja raviks on olemas spetsiaalsed rihmad (traksid, koonurihm), mis ei tee koerale haiget, kuid samas takistavad otsest tirimist. Üks võimalus on kasutada selleks n.ö. poovat kaelarihma, kuid seda ei tohi hakata kasutama enne kutsika 5-6-kuuseks saamist, sest varem on koera luustik veel liialt nõrk.

Ole tähelepanelik avalikes kohtades ning hoolitse selle eest, et Su koer ei hirmutaks kedagi. Koera kartvatele inimestele on mõttetu seletada, et njuufa või landseer ei ründa inimesi, targem on koer enda juures kinni hoida.

On väga oluline, et koeral oleksid sõbrad. Juba kutsikaeas tuleb tal kokku puutuda teiste koertega. Kuid ära tee seda enne, kui kutsika teistkordsest vaktsineerimisest on möödunud kümme päeva.

Koolitusega ei tohiks alustada liiga hilja, sest aastane njuufa ja eriti landseer, kes on kasvanud täiesti koolituseta, on rihma otsas tõeline energiapomm. Ka koera võimuhimuga võib tulla probleeme, kui mängureeglid ei ole varakult paika pandud. Domineeriv koer võib kasvule lootes võtta võimu oma peremehe ja teiste pereliikmete üle lastest rääkimata. Kui koer kaitseb oma asju ja toitu pereliikmete eest, siis on see tõsine ohumärk. Probleemide ilmnemise korral pöördu kohe Tõuühingu või mõne treeneri poole.

Koera õpetamisel peaks teadma, et koer ei ole laps. Koerale ei saa seletada, kuidas ja miks, küll aga saab näidata, millist käitumist temalt soovitakse mingi käsuga ning käsu täitmisel tuleks teda kindlasti kiita ja talle maiust anda. Löömine ja karjumine ei ole koolitus ning hääle eri intonatsioone saab kasutada palju tulemuslikumalt kui hääle tugevust.

 

MÄRTS 2024
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
« Veebruar Aprill »

logi sisse

Millisest infost tunned puudust omades njuufat ?
Karvahooldus
Toitmine
Haigused
Õpetamine
Näitused
hääleta