EST | ENG
 
 
 
   

UUDISED:

Newfoundlandi koera kutsikad 2024

Liikmemaks 2023

Newfoundlandi koera kutsikad

 

print

Näitustel osalemine

Oleks hea, kui osaleksid aeg-ajalt ka koeranäitustel. See annab Sulle võimaluse suhelda teiste koeraomanikega ning saada kohtunikult kui asjatundjalt erapooletu hinnang, kuivõrd Sinu njuufa,landseer või leonberger sarnaneb ideaalse newfoundlandi koera,landseeri või leonbergeriga, keda tegelikult ju ei eksisteeri, kuid keda kirjeldavad Rahvusvahelises Künoloogiaföderatsioonis (FCI) kinnitatud tõustandardid.

naitusel

 

2007 Leonbergerite Soome erinäituse muljed

web041006

Kui käes on näitusepäev

Näitusele registreerimine lõppeb kuu enne üritust. Mida varem te oma osalusest teatate, seda soodsam on registreerimismaks.

Näitusele tuleb kaasa võtta koera tõutunnistus, veterinaarpass, näituserihm, joogikauss, kamm/hari ja soovi korral maiust, lamamisase või puur. Olge kohal tund enne teie ringi algust. Läbige vetkontroll, tutvuge kataloogiga ja otsige üles enda koera ring. Laske koeral tutvuda ümbritsevaga ja jalutage temaga. Enne ringi minekut peaks koera korralikult üle harjama.

Kui on saabunud teie tõu kellaaeg, seadke end koos koeraga ringi vahetus läheduses valmis. Ringi kutsutakse koerad järjekorranumbrite alusel. Alustatakse kutsikatest. Näituseringis püüdke olla rahulik, siis on seda ka teie koer. Vahel küsib kohtunik koera vanust, seega tasuks see juba enne ringi minekut meelde tuletada. Näituseringis toimub antud tõugu, ühest soost ja samasse vanusegruppi kuuluvate koerte liikumine ringjoonel vastupäeva. Koer on näituserihmas omaniku vasakul küljel. Esiteks liigutakse kõik koos paar ringi, mille jooksul saab kohtunik ülevaate üldisest tasemest. Seejärel kutsutakse koerad järgemööda eraldi hindamisele. Kui saabub teie kord, liikuge koeraga kohtuniku juurde ja pange oma koer seisma. Koer peab seisma kohtuniku ees, vaade suunatud paremale. Nüüd tuleb kohtunik, kompab ettevaatlikult teie koera, vaatab hambaid või laseb teil oma koera hambaid näidata. Isastel koertel kontrollitakse ka mõlema munandi olemasolu. Seejärel palub kohtunik teil liikuda sirgjoonel edasi tagasi ja siis ringiratast. Edasine sõltub juba teie koerale antud hindest. Kui hinne oli seekord selline, mis edasivõistlemist ei luba, ärge pettuge. Tegemist on väga subjektiivse alaga. Kohtunik on teinud eksami, mis kinnitab, et tunneb antud tõu välimiku, kuid alati on samas tõus esindatud erinevad tüübid ja teie koer ehk polnud tema maitse. Alati saab uuesti proovida. Ühe näituse põhjal ei saa kindlasti teha järeldusi, et teie koer ei ole näitusekoer.

Nüüd aga sellest, kuidas areneb võistlus edasi siis, kui olete saanud hinde SP ehk suurepärane (roosa lint) või VH ehk väga hea (punane lint). Kõikide klasside, välja arvatud kutsikaklass, emased ja isased kes on saanud hinde SP või VH järjestatakse ja valitakse 4 parimat, kellest esimene on vastavalt ka parim isane või emane, kes omavahel võistlevad Tõu Parima ja Vastassugupoole parima tiitlile. Lisaks juunior klassis võisteldakse Tõu Parima Juuniori ja Vastassugupoole parima Juuniori tiitlile. Näitusepäeva lõpus toimub kogu päeva parimate koerte võistlus. Eraldi ring on TP juunioritele, kellede seast kohtunik valib 4 kaunimat juuniorkoera. Tõu parimad võistlevad rühmades. Kõik vesikoerad kuuluvad rühma 2. Ka seal valitakse päeva 4 kaunimat koera. Rühma võitnud koer saab õiguse osaleda Best In Showl. Seal osalevad 10-ne rühma võitjad, kellest 4 pannakse järjestusse. Kui teil kunagi õnnestub oma koeraga võita BIS, on teil tõenäoliselt fantastiline koer, milliseid sünnib harva!

Nüüd natuke ka tšempionitest. Juuniorklassis jagatakse JUN SERT-e. Ehk siis juuniortšempioni kandidaadi sertifikaate. JUN SERTile võistlevad koerad, kes on saanud hindeks SP. JUN SERT antakse nii isaste kui emaste ringis. Tavaliselt saab JUN SERTi parim isane/emane. Kui aga esimeseks tulnud koeral on olemas tšempioniks saamiseks vajalikud kolm JUN SERTi, siis läheb see edasi järgmisele koerale. Kui ka sellel koeral on vajalikud sertifikaadid olemas, liigub JUN SERT edasi järgnevale. Nagu juba mainitud, on EST JCH saamiseks vajalik koguda 3 JUN SERTi erinevatelt kohtunikelt. Juuniortšempioni tiitliga koeral on EST V CH saamiseks vaja vaid ühte nn tava SERTi. Ainus tingimus on, et selle saab vastu võtta alles peale koera kahe aastaseks saamist. EST V CH (Eesti Välimikutsempion) saamiseks tuleb korjata 3 SERTi e. Eesti Välimikutšempioni kandidaadi sertifikaati. SERTe saab hakata korjama alates noorteklassist. Kõik SERTid peavad olema saadud erinevatelt kohtunikelt. Viimane SERT peab olema saadud peale koera 2 aastaseks saamist. SERTe jagatakse samuti eraldi nii emastele kui isastele koertele. Kui esimeseks tulnud koer ei saa SERTi vastu võtta ( näiteks on tal olemas 2 SERTi ja koer on alla 2 aastane) liigub see edasi järgmisele koerale. Kui teie koer on saanud EST V CH, siis on enamuses meie naaberriikides vaja vaid ühte antud maa SERTi, et saada ka selle maa tšempioniks. Aga täpsemalt võib vastavaid eeskirju lugeda juba riikide kennelorganisatsioonide kodulehtedelt. Kõik eelnev oli püüd seletada lahti algajale vahel nii arusaamatuna tunduvaid reegleid.

Hinnetest, nende täpsest tähendusest ja klassidesse jaotamise vanusest on võimalik täpsemalt lugeda siit: EKL näituste eeskiri.

Tšempioniks saamise eeskirjad: EKL poolt omistatavate tshempionitiitlite statuut.

web041006

 

 

 

APRILL 2019
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
« Märts Mai »

logi sisse

Millisest infost tunned puudust omades njuufat ?
Karvahooldus
Toitmine
Haigused
Õpetamine
Näitused
hääleta